Спельта озима безоста Зоря України (280-290 днів)
Напрям використання – дієтичне харчування
Оригінатор: Всеукраїнський науковий інститут селекції
Занесена до Реєстру сортів рослин України
Урожайність на конкурсному випробуванні 62 ц/га
Вміст білка 23,0-24,0%, клейковини 48-53%
Вирізняється низьким вмістом глютену в зерні
• Висота рослин 110-120 см
• Колос довгий, циліндричний, не остистий (//www.ukrboard.com.ua)
• Зернівка біла, видовжена, середніх розмірів
• Маса 1000 зерен 43,5-45,0 г
• Стійкість до вилягання 8,2-8,4 балів,
до осипання 8,7-9,0 балів,
до посухи 8,7 балів
• Зимостійкість становить 8,8-9,0 балів
• Сорт відрізняється особливою стійкістю
до основних хвороб та шкідників
Для спельти характерний високий вміст білка в зерні. Спельта ціниться своїми харчовими перевагами зерна, борошно зі спельти має унікальні смакові якості та високий вміст вітамінів. У клейковині спельти, порівняно з генетично близькою м‘якою пшеницею, значно менший вміст компонентів, які викликають целіакову хворобу. Тобто спельта є цінною зерновою культурою для дієтичного харчування