ОЗИМА ПШЕНИЦЯ ПШЕНИЦЯ— СОРТ БОГДАНА
Реалізуємо від 1т
Заявник: Інститут фізіології рослин і генетики НАН України, Миронівський інститут пшениці ім. В. М. Ремесла.
Різновидність лютесценс. Тип розвитку – озимий. Кущ – напівпрямостоячий, рослини середньої висоти. Прапорцевий листок має помірний восковий наліт на піхні і слабке антоціанове забарвлення вушок. Соломина слабко виповнена з помірним восковим нальотом на верхньому міжвузлі та слабким опушенням опуклої поверхні верхнього вузла. Колос білого або солом'солом'яно-жовтого кольор, пірамідальної форми, довгий та нещільний з помірним восковим нальотом та наявними зубцями. Нижня колоскова луска: овальної форми, плече пряме, середньої ширини, зубець прямий і дуже короткий, опушення внутрішньої та зовнішньої поверхні – слабке. Зернівка червоного кольору, середня за довжиною та шириною, крупна. Язичок – середньої довжини, кільна нижній квітковій лусці – наявний, вушка – гострі за формою
(//www.ukrboard.com.ua)
Рослини заввишки 98-104 см, зимостійкість сорту в умовах проморожування – вищесередня, у польових умовах за роки випробування становила 8,5-8,9 бала. Стійкість сорту щодо полягання 8,7-9,0 бала, осипання – 8,3-8,9, посухи – 8,4-8,7 бала. За роки випробування сорт слабко уражувався основними хворобами та шкідниками. Сорт інтенсивного типу.
Середня врожайність за роки випробування в зоні Степу – 68,7 ц/га, в зоні Лісостепу - 73,4 ц/га, в зоні Полісся - 60,6 ц/га, гарантований приріст – 10,8-15,4 ц/га Маса 1000 зерен 44,6-48,8 р.
Середньостиглий, вегетаційний період – від 287 до 300 діб. Борошномельні та хлібопекарські показники сорту добрі та відмінні. Зерно містить 4,4% білка, клейковини 31,7%, ІДК – 65 о. п., сила борошна 313-368 о. а., об'єм хліба з 100 г борошна – 1050-1220 мл, загальна хлібопекарська оцінка – 8,0-8,5 бала. Сильна пшениця.
Рекомендовано для вирощквання в Степу, Лісостепу та на Поліссі.